Svečana dodjela certifikata učesnicima vršnjačkog mentorskog programa „Moje znanje-tvoje buduće zvanje“

06.lipnja/2019

U Centru za kulturu u Mostaru je održana ceremonija dodjele certifikata učesnicima vršnjačkog mentorskog programa „Moje znanje-tvoje buduće zvanje“.

Mentorski program je proveden u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u saradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar, Zavodom za školstvo Mostar, Gradom Mostarom, a uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ.
Mentorski program se zasniva na razmjeni iskustava i informacija među vršnjacima- učenicima srednjih stručnih škola i učenicima osnovnih škola, tj. u vidu karijerne informiranosti i orijentacije.

Ove godine je vršnjački mentorski program „Moje znanje-tvoje buduće zvanje“ po prvi put kao pilot implementiran od strane svih osnovnih i srednjih stručnih škola Grada Mostara.

Na području Mostara je bilo stotinu mentorskih parova. Učenici osnovnih škola su tokom programa dobili neophodne informacije kako bi mogli donijeti odluku o nastavku školovanja, dok su srednjoškolci prošli obuke za ulogu mentora.

Prema izjavama pedagoga osnovnih škola, suradnja sa srednjim stručnim školama je bila na visokom nivou. Roditelji i učenici su pokazali velik interes za ovakav oblik karijerne orijentacije koji je ocijenjen kao značajan doprinos u smislu karijerne informiranosti.

Koordinatorica vršnjačkog mentorskog programa, te stručna savjetnica za srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Emina Jusufbegović, je najavila izradu priručnika koji će biti od koristi za implementaciju programa ali i dalje širenje ovog pristupa diljem BiH.